Voel de angst en doe het alsnog
Ik zag een cliënt van mij door angsten heen gaan, terwijl ze in gesprek was met haar innerlijke criticus. Er is veel lef voor nodig om de innerlijke criticus onder ogen te zien. Het proces kan er als volgt uitzien:
👉🏼 Het horen van die gemene stem die vreselijke dingen zegt;
👉🏼 Deze informatie ontvangen en verdoofd zijn;
👉🏼 Spreek de innerlijke criticus aan en laat je direct overrulen door de stem van de angst;
👉🏼 De tijd nemen om te ontdooien van verlamming;
👉🏼 De kracht verzamelen om je weer uit te spreken;
👉🏼 Zelfvertrouwen krijgen om te delen wat je werkelijk denkt en voelt;
👉🏼 Ontdekken/voelen dat jij niet de innerlijke criticus bent;
👉🏼 Fysiek rechtop staan en ervaren dat de innerlijke criticus kleiner wordt;
💡 Tenslotte: ervaren dat de innerlijke criticus geen commentaar heeft. Verbaasd door de rust en stilte van de geest.
Het was een oefening die een uur duurde. Kun je je voorstellen dat je een uur lang met je innerlijke criticus praat? En ontdekken wat je allemaal kunt voelen en denken, waardoor je je kunt losmaken van die gemene stem? (De sessie duurde 1,5 uur)
Als je geïnteresseerd bent in de Innerlijke Criticus-sessie, hoor ik het graag.
Hartelijke groeten,
Chungmei ✨
HSP Coaching & Rebirthing
www.orchidoflife.nl
[…] Die stem gaat er direct overheen en er blijft helemaal niets meer van je over. Je voelt je teleurgesteld in jezelf, terwijl het best kan zijn dat je het hartstikke goed hebt gedaan. Maar de innerlijke criticus is gericht op prestatie.Hij, zij, dat deel in jou wil presteren, wil steeds een treetje hoger, wil laten zien wat hij allemaal kan en nog beter kan en nog slimmer kan. In werkelijkheid is dat eigenlijk heel erg vermoeiend, maar je kunt hier jarenlang mee rondlopen en alle ballen hoog houden, terwijl je niet doorhebt dat je leeg wordt gezogen door zo’n sterke kritische stem in jou.De oorsprong van de innerlijke criticus Vaak ontstaat de innerlijke criticus al in je jeugd. Bijvoorbeeld bij de overgang van de lagere school naar de middelbare school, een grote overgang voor veel kinderen. Als je dan gevoelig bent, komt de omgeving van de middelbare school heel heftig op je af.Op het moment dat je nog eigenlijk heel kind, lief en oprecht bent en je komt in zo’n omgeving terecht, dan kan het zijn dat je je sterk wilt houden. Je besluit: “Ik wil bij de populaire groep horen, daar voel ik me veilig, zij komen sterk over.”Dit patroon zet zich voort in je volwassen leven. Op de werkvloer neig je naar het behalen van een bepaalde status, je wilt meepraten. Maar juist in contact met mensen of organisaties die je bewondert, voel je je klein en minderwaardig. Je twijfelt aan jezelf, slaat dicht, komt niet uit je woorden. En achteraf denk je: “Waarom heb ik niet gewoon mijn kennis en kunde gedeeld? Waarom heb ik niet voor mezelf opgekomen?” En gelijk komt die kritische stem er weer overheen.Compassie voor je innerlijke criticusWat ik je met dit schrijven wil meegeven: laten we met z’n allen wat meer compassie kweken voor de innerlijke criticus. Die innerlijke criticus is namelijk bang. Hij of zij is zo bang, bang om afgewezen te worden, bang om niet gezien te worden voor wat die kan, voor wie die is.Op het moment dat je je dat realiseert, kun je met meer compassie kijken naar dat deel in jou. Zie het als een deel dat is ontstaan tijdens je jeugd, als een manier om jou te beschermen tegen een wereld waar jij bang voor bent. Die stem probeert eigenlijk het beste in jezelf omhoog te halen door zo kritisch te zijn.Maar op een gegeven moment is het vat vol en kun je niet meer. Dan dien je de balans te herstellen tussen het laten groeien en voeden van de liefdevolle stem in jou en het verminderen van die kritische stem.Wil je jouw liefdevolle stem ontdekken en meer laten gelden? Boek de introductiesessie. Hartelijke groet, Chungmei P.s. In de video hieronder leg ik de link tussen onderdrukte woede en de rol van de innerlijke criticus. Lees ook: De innerlijke criticus: De onverwachte energiedief bij hoogsensitiviteitDe verborgen innerlijke criticusSessie met de Innerlijke criticus […]