Ademwerk & de Innerlijke Criticus

door | dec 12, 2023 | HSP Coaching & Rebirthing | 0 Reacties

Hoe adem je voorbij aan de innerlijke criticus? De innerlijke criticus geeft zich namelijk niet zo makkelijk gewonnen. Wanneer je last hebt van een sterk aanwezige innerlijke criticus kan jouw ademhaling in het dagelijks leven als volgt zijn: 

Je ademhaling is nauwelijks zichtbaar;
Je stopt met ademen tijdens een activiteit;
Bij tijd en wijlen neem je een flinke ademteug. 

Op de mat manifesteert de innerlijke criticus zich met de volgende gedachten: 

‘Ik adem niet goed.’
‘Ik kom niet verder met mijn ademhaling.’
‘Het lukt me niet om goed door te ademen.’
‘Waarvoor doe ik dit? Dit is te zwaar.’ 

Ook kan de ademhaling oppervlakkiger worden en zelfs worden gestopt. De eerste fysieke uitingen van het lichaam worden al snel als ongemakkelijk ervaren en de weerstand tegen het ademen wordt groter. 

Het denken zit duidelijk in de weg, en vooral het negatieve denken. Angst komt ook om de hoek kijken, want waar gaat dit heen? Je weet niet waar je in terecht komt. Je komt in de fase van ervoor kiezen de controle te laten vieren, van overgave. 

De angst voor overgave aan het ademhalingsproces is misschien wel het engst. Je komt voorbij deze angst en de innerlijke criticus door het opbouwen van vertrouwen in het lichaam. Door jezelf te voelen, te horen en te ervaren dat je weer terugkomt bij rust en ontspanning. 

Je komt ook voorbij deze angst en alle negatieve gedachten door met je hele bewustzijn bij het ademen te zijn én door te ademen. Dit vraagt om een sterke motivatie en sturing. Je oefent met het aansturen van je aandacht. Wanneer je 100% met je aandacht bij het ademen bent, ben je in staat om door mentale, fysieke, emotionele en energetische blokkades te ademen. 

Dan zomaar ineens ben je waar je wilt zijn. Je arriveert bij het punt dat je makkelijk doorademt, je lichaam veert mee, je hoofd is rustig en leeg. De innerlijke criticus is in geen velden of wegen te bekennen. Hoe meer je van deze ervaringen hebt opgedaan, in het dagelijks leven of op de mat, hoe meer je in verbinding staat met jouw natuurlijk zelfvertrouwen. 

Met Com-Passie,
Chungmei Cheng

HSP Coaching & Rebirthing
www.orchidoflife.nl

Ademwerk & jouw stem

De week is nog niet voorbij en ik heb al meerdere hoogsensitieve vrouwen op de mat gehad wiens klanken de praktijkruimte vulden. (hsp mannen zijn ook welkom!)  Wat een zaligheid om hen te zien groeien met elke klank die ze laten horen. Het laten horen van klanken...

Lezing: Adem jezelf vrij

Na 8 jaar 1-op-1 rebirthing sessies te hebben begeleid, ga ik in deze lezing terug naar wanneer en hoe rebirthing oftewel ademtherapie een onderdeel werd van mijn praktijk. Dankzij het adem en helingswerk van Leonard Orr verwerkte ik in het eerste jaar, in 2015,...

Lezing: HSP & de innerlijke criticus op zondag 17 maart

Lezing: Hoogsensitief zijn & de Innerlijke Criticus Merk je dat je bepaalde activiteiten wilt oppakken en meer verbinding wilt ervaren met de mensen om je heen, maar dat je wordt belemmerd door een kritische, veroordelende en misschien wel gemene stem? Deze stem...