HSP & herstellen van een burn-out. 7 tips

door | mrt 20, 2024 | HSP Coaching & Rebirthing, Lezing, Workshop & Training | 0 Reacties

Het is een hels karwei om te herstellen van een burn-out. Het hoeft niet zo te zijn, maar vaak genoeg wordt het wel zo ervaren. Het eerste waar je op stuit is die ellendige vermoeidheid; het niet kunnen nadenken, het fysiek niet vooruit te branden zijn en geen ruimte voelen voor een ander. Wanneer je burn-out bent, wordt je volledig teruggeworpen op jezelf. Maar wie ben je? Wie ben je zonder het harde werken, voldoen aan de verwachtingen van anderen en er emotioneel voor anderen zijn. Wie was er voor jou? We raken leeg en uitgeput, omdat we jarenlang te veel hebben gegeven.

Het wordt tijd om te ontvangen. Het ontvangen kan daadwerkelijk starten wanneer je de volgende tips op je in laat werken. Integreer de tips, zodat je stap voor stap herstelt.

1. Accepteer de burn-out

Accepteer de vermoeidheid. Dit is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan. De reden hiervoor zijn de ingesleten patronen van waaruit we hebben geleefd. We doen bepaalde zaken om tevreden te kunnen zijn en voldoening uit het leven te halen. Moe zijn is een logisch gevolg van jezelf niet de rust te gunnen die je nodig hebt. Geef je over aan de vermoeidheid. Slaap en laat het analyseren van je slaappatroon los. Slaap wanneer je wilt slapen, totdat je sterk genoeg bent om terug te keren naar je normale leefpatroon.

2. Vraag om hulp

Niet iedereen ervaart een burn-out op dezelfde wijze. De een is nog in staat om bepaalde huishoudelijke taken te doen en licht organisatorische zaken te regelen, maar een ander kan dat niet. Hoe dan ook, soms moet je om hulp vragen. Het is psychisch en emotioneel gezien zelfs noodzakelijk om om hulp te vragen. Simpelweg, omdat je het nooit hebt gedaan. Vraag om hulp en ontvang hiermee ook de liefde en steun die wordt gegeven op emotioneel niveau.

3. Terug naar de basis

De totale uitputting die je ervaart, is niet alleen mentaal en emotioneel. Het is absoluut ook fysiek. Het is belangrijk om na te gaan of je alle voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt. Je kunt wel goed op je voeding letten en ervoor zorgen dat je alles binnenkrijgt, maar wordt het ook door je lijf opgenomen. Een bezoek aan een mesoloog of het laten onderzoeken van je bloed en je hormonale huishouding levert inzichten op waar je acties aan kunt koppelen.

4. Niet alles tegelijk

Velen die burn-out ervaren willen snel weer aan de slag. Dat is de aard van het beestje. De mentaliteit van het harde werken zit er nog steeds in en is zeker niet klein te krijgen na een uitputtingsslag. Dit is ook vaak de reden waarom sommige mensen meerdere burn-outs nodig hebben om blijvende veranderingen te willen doorvoeren. Geef jezelf de tijd om sessies en fysieke behandelingen door te laten werken.

5. Blijf in beweging

Burn-out zijn gaat gepaard met een intense fysieke vermoeidheid. Deze fysieke vermoeidheid is voor een deel veroorzaakt door het overwerken van de geest. Doorwerken, terwijl je moe bent, wordt aangedreven door het overlevingsmechanisme. Juist door fysiek in beweging te blijven, krijg je de balans tussen hoofd en lichaam weer terug. De fysieke inspanning dient wel aan te sluiten op wat je wel en niet kan. Wandelen, fietsen, Feldenkrais oefeningen en restorative en hatha yoga kunnen je op weg helpen.

6. Energiemanagement

Maak de balans op. Zodra je in staat bent om helder na te denken, ga eens terug naar de tijd waarin je keihard aan het werk was. Wat was je aan het doen? Welke relaties onderhield je? Waar gaf je aandacht aan? Waar liep je op leeg? Waar kreeg je energie van? Neem onder de loep of je trouw was aan jouw normen en waarden. Een fase van kwetsbaarheid, en dat is zeker de fase van het herstellen van een burn-out, daagt je uit om trouw te blijven aan jezelf, aan wat jij nodig hebt om te floreren. 

7. Opbouwen van belastbaarheid

Zodra het mogelijk is, ga je aan de slag met het opbouwen van de belastbaarheid. Je hebt werkgevers die je hierin ondersteunen, maar ook werkgevers waartegen je voor jezelf op moet komen. Ben je nog ziek? Of beter gezegd: aan het herstellen? Wat kun je aan en wat kun je niet aan? Wees hierin eerlijk tegenover jezelf en communiceer dit. Het opbouwen van mentale belastbaarheid verloopt met vallen en opstaan. Wanneer je valt, betekent dit niet dat je achteruit gaat. Je hebt tijd nodig om ervan bij te komen, juist om de belastbaarheid te verhogen.

Zit jij jezelf in het herstellen van een burn-out in de weg? Heb je behoefte aan wat emotionele handvatten? Op woensdag 17 april is er een workshop over HSP & Herstellen van een burn-out in Den Haag. Voor meer informatie & aanmelden, klik hier.

👋 Hallo, mijn naam is Chungmei Cheng. Ik begeleid hoogsensitieve personen op weg naar hun innerlijke Jaguar, natuurlijk zelfvertrouwen en intuïtie: www.orchidoflife.nl 

🍀 Het is mijn missie om informatie te delen over HSP, emotionele en spirituele ontwikkeling, creativiteit en ondernemerschap. 

💗 Laten we samenwerken om een vitaal & inspirerend leven te creëren.

Van uitgebluste naar energieke manager in 6 stappen

Ben je het zat om rondjes te blijven lopen in de gedachtenmolen en snak je naar helderheid en energie? Deze gevoelens zijn dichterbij dan je denkt.  Grenzen stellen  Zit je achter je laptop en sta je op het punt om een stapel documenten weg te werken? Tien...

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op! 

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op!  Deze workshop is voor HSPers die worstelen met hun energieniveau. We gaan aan de slag met energiemanagement door de balans op te maken. Wat kost jou energie en wat geeft jou energie? Deel je verhalen,...

Miracle monday Mornings

Mijn intentie met de Miracle Monday Mornings is om om hoogsensitieve ondernemers te begeleiden naar het ontvangen van kleine en grote wonderen. Wat ik onder wonderen versta zijn ervaringen die worden getekend door moeiteloosheid. Het gebeurt en je denkt ‘wat een...