Wanneer weet je dat het tijd is om te gaan?

Je zit in een situatie die niet gezond voor je is. Je voelt stress door je lichaam gieren. Je weet dat je er niet blij van wordt. Toch blijf je. Waarom? Laat me een verhaal met je delen dat dit zo herkenbaar maakt.

De macht van het bekende

Een cliënt van mij werkte in een door mannen gedomineerde werkcultuur. Als enige durfde zij haar mond open te doen tegen een manager die de afdeling terroriseerde. Het gevolg? Ze kreeg de wind van voren en belandde in een burn-out. Ze werd overgeplaatst naar een andere locatie – wat een opluchting, zou je denken. 

Maar wat gebeurde er? Die manager kwam haar achterna en werd opnieuw haar leidinggevende. Je vraagt je af: hoe kan dit? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: er zit nog iets in je systeem waardoor je dit aantrekt. Vaak is dat angst – angst voor afkeuring, angst om niet ontvangen te worden.

De valkuil van ‘ervan leren’

“Hier kan ik van leren” – het is een nobele gedachte, maar ook een valkuil. Want wanneer is het genoeg? Wanneer kies je voor een situatie die je wel voldoening, geluk en rust geeft? Die scheidslijn is flinterdun.

Buitenstaanders hebben altijd een mening klaar: “Ga toch weg daar!” Maar het gaat om jouw innerlijke proces. Om wat jij op dit moment aankunt. Mensen blijven vaak lang in ongezonde situaties omdat het veilig voelt. Veilig? Ja, want het is bekend. Het nieuwe is eng, onbekend. Je weet niet wat er aan de andere kant ligt.

Het proces van loslaten

Mijn cliënt ging nogmaals de strijd aan, nu met hulp van HR. Eindeloze mediationgesprekken volgden. Ze werd sterker, kon weer functioneren. Maar landen? Echt aarden? Nee. 

Ze kreeg kansen bij andere organisaties. Headhunters benaderden haar. Het booste haar zelfvertrouwen. En toch… koos ze ervoor te blijven. “Een vast contract, zekerheid, ik kan hier nog zoveel leren.” Het was een signaal: ze was er nog niet klaar voor.

Wanneer gun je jezelf geluk?

Je kunt lang blijven vechten in een situatie die je niet voedt. Die je geen rust of inspiratie geeft. Je probeert eruit te komen, zet acties uit. En toch kies je voor het veilige. Dat is oké – het is jouw proces.

Maar stel jezelf deze vraag: wanneer ga je vanuit je eigen behoeften keuzes maken? Wanneer gun je jezelf de blijdschap die je verdient? Want ja, het nieuwe is eng. Onveilig. Spannend. Maar wat als je nieuwsgierigheid groter wordt dan je angst?

Een nieuwe weg

Dit betekent niet dat je persoonlijke ontwikkeling stopt. Die gaat altijd door. Ook in een nieuwe situatie neem je jezelf mee, inclusief je blokkades. Maar je kiest wel voor een omgeving die je voedt, die je laat groeien.

Dus vraag jezelf af: wat geeft je blijdschap? Waar word je blij van? Want uiteindelijk draait het daarom. Om die klik te voelen – met je werk, je omgeving, je relaties. Om jezelf te kunnen zijn. En van daaruit te kunnen groeien.

Het is jouw pad, jouw tempo. Maar vergeet niet: soms is het nieuwe, het onbekende, precies wat je nodig hebt om te bloeien.

Hartelijke groet,
Chungmei

Snak je naar een positieve mindset, maar kruipen negatieve gevoelens en gedachten steeds naar de oppervlakte? Boek de introductiesessie hier.

✨ Ik begeleid hoogsensitieve personen naar hun Innerlijke Jaguar, natuurlijk zelfvertrouwen en intuïtie: www.orchidoflife.nl

🌿 Het is mijn missie om getalenteerde HSPers van trauma te bevrijden.

💎 Laten we samenwerken om een vitaal & inspirerend leven te creëren.



Je houd misschien ook van..

1 reactie

  1. […] Lees ook: Breng vastzittende energie in beweging. Laat je horen!  Vastzitten in ongezonde situaties: waarom blijven we?  […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *