Mijn motivatie om te schrijven over de emotie woede is, omdat ik heb gezien hoe het vasthouden aan woede de geest verontrust en het lichaam verzwakt. Ik heb ervaring met het begeleiden van introverte, hoogsensitieve en hoogbegaafde personen die moeite hebben om zich te verbinden met hun boosheid. Ze lopen tegen het volgende aan:

✔️vermijden van conflicten, ze zijn bang voor confrontatie;

✔️ irritatie en frustratie wel kunnen voelen;

✔️ maar hun gevoel van begrip, sympathie en empathie overheerst deze gevoelens;

✔️ ze worden boos op zichzelf;

✔️ zijn actieve vredestichters;

✔️ het vasthouden van de energie van woede in het fysieke lichaam verzwakt deze en resulteert in verschillende lichamelijke klachten en ziektes.

Woede hoeft niet op een agressieve wijze worden geuit, maar op een veilige manier worden erkend en uit het fysieke lichaam worden begeleid. Het is in de eerste plaats een fysiologisch proces dat moet worden ervaren. Ten tweede heeft het cognitieve waarde: het levert essentiële informatie op.

Omdat woede niet in een vacuüm bestaat, kan boosheid een reactie zijn op verlies of de dreiging daarvan in een persoonlijke of professionele relatie, of kan het een signaal zijn van een reële of dreigende inbreuk op de grenzen.

“Agressieve impulsen worden onderdrukt vanwege schuldgevoelens, en schuldgevoel bestaat alleen vanwege het gelijktijdig bestaan ​​van liefde, van positieve gevoelens”, volgens psychotherapeut Allen Kalpin. Schuldgevoel is een emotie waar HSP’s goed bekend mee zijn. Ze hebben sterk het gevoel dat zij verantwoordelijk zijn, dat ze het probleem hadden moeten oplossen of dat het door hen bestaat.

Als iemand onbewust bang is voor de kracht van woede, kan diegene hier op verschillende manieren mee omgaan. Eén ervan is welbekend onder introverte HSPers. Zij  trekken zich terug uit de situatie en houden hun mond. Ze hebben tijd nodig om erachter te komen wat ze werkelijk voelen en willen in deze relaties.

Een andere manier is om van je af te schreeuwen, te slaan of van alles verzinnen om de ander onderuit te halen. De woede wordt op de ander geprojecteerd. Het is een manier om niet te voelen wat de woede werkelijk met je doet. Om de pijn van het verdriet, teleurstelling en eenzaamheid te vermijden.

Dit zijn enkele nuttige inzichten in relatie tot woede:

Bij gezonde woede is het individu de baas, en niet de ongebreidelde emotie.

Ik krijg veel kracht zonder iemand schade te berokkenen als ik mezelf toesta de woede te ervaren en na te denken over wat deze kan hebben veroorzaakt.

Ik kan ervoor kiezen mijn woede zo nodig in woorden of daden te tonen, maar ik hoef deze niet op een driftige manier uit te drukken als ongecontroleerde woede. (noch tegenover anderen, noch tegenover mezelf)

Wanneer je het werk doet, door angst, schaamte en verdriet heen beweegt en merkt dat je verbonden bent met deze pure energie van woede, zul je je bevrijd voelen en meer ruimte en veerkracht ervaren in geest, lichaam en ziel.

Je zult het volgende meer ervaren:

✔️ natuurlijk (zelf)vertrouwen;

✔️ jouw grenzen;

✔️ nieuwe denk- en gedragspatronen;

✔️ comfort en gemak om te kiezen;

✔️ openheid om nieuwe dingen te proberen;

✔️ sterkere en vreugdevolle relaties.

Met Com-Passie,
Chungmei Cheng

Klop aan voor begeleiding wanneer jij die nieuwsgierige, auto-didactische, creatieve en spiritueel georiënteerde hoogsensitieve persoon bent. En ook wanneer anderen jou of jij jezelf ziet als de vragensteller, de onderzoeker, de changemaker, de artiest en de ontwikkelaar.

Klop vooral aan wanneer je jezelf weer wilt voelen..

Meer lezen over woede? Bestel het eboek Ben je boos? Dan mag 

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *