Hoe beweegt een kind in relatie tot een narcistische ouder? 

door | feb 17, 2021 | HSP & Narcisme | 0 Reacties

Wanneer je als kind opgroeit met een narcistische ouder heb je veel te verduren en te verdragen. Als kind heb je niet volledig door wat er aan de hand is. Dat hoe jouw ouder zich gedraagt eigenlijk niet door de beugel kan, maar je ervaart het als waarheid. Je weet niet beter. Wat je wel voelt is dat er bepaalde zaken niet pluis zijn. Het voelt onzuiver, oneerlijk en onrechtvaardig.

Alleen is het lastig om als kind hier tegenin te gaan. Misschien ben je er wel een aantal keren tegen in gegaan, maar als blijkt dat het geen enkele zin heeft, geef je het op. Je gaat over op jezelf aan te passen naar gelang de ouder of de situatie dit van je vraagt. Je beweegt met alle winden mee om jezelf te redden. 

Hieronder lees je over 8 manieren waarop het kind beweegt door de communicatie en het gedrag van een narcistische ouder.

Twijfel slaat toe 

Een narcistische ouder kan door zijn of haar emotionele staat van zijn op de ene dag A zeggen en op de volgende dag B vertellen. Hierdoor kan je als kind volledig van slag raken, omdat je je voor hebt genomen volgens A te handelen, maar omdat het B was volgens de ouder, wordt er straf uitgedeeld. De twijfel slaat toe. Heb ik het gisteren goed gehoord? Of verkeerd opgeslagen? Had ik er nog een keer naar moeten vragen? Het ligt aan mij. Ik ben gek aan het worden. 

Braaf zijn 

Je bent geneigd de mogelijke emotionele uitbarstingen te ontlopen. Eén van de strategieën is om braaf te zijn. Het goed te doen naar jouw vermogen. In veel gevallen ga je zelfs voorbij aan je vermogen en haal je het onderste uit de kan. Je houdt je stil en je doet wat wordt gevraagd, van je wordt verlangd en wordt verwacht. Je houdt je eigen wensen en behoeften voor jezelf, want dit wordt toch onder het tapijt geschoven. Ondertussen creëer je een masker, een masker waarachter de werkelijk jij zich schuilhoudt, totdat het veilig genoeg is om erachter vandaan te komen. 

Voortrekkerij

Narcistische ouders met meerdere kinderen kiezen er onbewust voor om een kind tot hun oogappel te bestempelen. Het kan zijn dat je het niet doorhebt, totdat broertjes of zusjes of een ouder of stiefouder het aan je duidelijk maakt. Je ogen worden geopend. De voortrekkerij voelt niet goed, oneerlijk. Hierdoor spring je in de bres voor de gezinsleden die er last van hebben. Je treedt op als beschermer en gaat jezelf onbewust klein houden of minder van jezelf laten zien.

Negatief beïnvloed worden

Als kind wordt je sterk beïnvloed door de negatieve emotionele buien en uitlatingen van je narcistische ouder. Ze hebben een sterke behoefte aan iemand die naast hen staat, iemand die exact hetzelfde denkt, zodat ze zich gesteund voelen. Vaak zien ze het glas als half leeg in plaats van half vol. De narcistische ouder ziet spoken, demonen en zit vast in zijn of haar negatieve overtuigingen over zichzelf en over het leven. Dit worden jouw spoken en demonen.

Op de tenen lopen

Door de emotionele wisselvalligheid van de narcistische ouder wordt het zaadje van angst alsmaar groter. Als kind ben je waarschijnlijk niet zo bewust van deze angst, omdat je nog de liefde van diezelfde ouder nodig hebt. Maar de spanning zit wel in je lijf. Al die keren dat je eerst het water hebt getest voordat je bedachtzaam de woorden uitsprak waarvan je wist dat de narcistische ouder het op dat moment emotioneel in staat was om te ontvangen.

Schreeuw om hulp

Mocht je die stem enigszins hebben toegelaten, schreeuw je eigenlijk in je hoofd. Zodat niemand anders het hoort. Als tiener of puber kan het zijn dat je regelmatig in de clinch ligt met je narcistische ouder. De schreeuw in je hoofd vertaalt zich naar rebels gedrag en ruzie zoeken. Dit is sterk afhankelijk van je karakter. Het kan ook zijn dat je hier geen behoefte toe voelt en op andere manieren je eigen gang gaat. Ook kan het zijn dat die schreeuw in je hoofd niet aanwezig is, maar dat het zich vertaalt naar ziek worden. Alle negatieve energie in de vorm van angst, woede en verdriet van de narcistische ouder heb je geabsorbeerd, zodanig dat je jezelf niet meer voelt. Je lichaam wordt ziek en gaat allerlei kwalen vertonen. 

Mee lachen

De meest nare en pijnlijke opmerkingen worden geplaatst door een narcistische ouder. ‘Ach, weer een tekening. Dat kan wel in de open haard’, ‘Dat gaat je echt nooit lukken’ en ‘Anderen zijn veel slimmer dan jij, vergeet het maar’. Het overlevingsmechanisme van een kind kent ook het kenmerk van ‘meelachen’, mee lachen als een boer met kiespijn. Er valt helemaal niks te lachen, maar blijkbaar heeft de ouder er een boel plezier in, dus laat ik maar mee lachen. Blijkbaar is het grappig. Nee, het is verre van grappig. Het is naar en pijnlijk. Zo wil je niet worden behandeld. 

Door de inzet van onderdrukking, vernedering en manipulatie blijft de relatie tot een narcistische ouder exact zoals de ouder dit voor zich ziet en graag wil. Het kan zijn dat de ouder denkt dat hij of zij dit doet met de beste bedoelingen, maar in feite gaat het om het in stand houden van een relatie waarin de ouder de controle heeft.

Het kind verdwijnt in het niets vanuit angst. Je mond wordt op onzichtbare wijze dichtgesnoerd. Je lijf verblijft in spanning. Je bent bang om ertegenin te gaan. Wat ook speelt is een verregaand begrip en onvoorwaardelijke liefde van het kind voor de ouder. Je bent immers afhankelijk van de ouder. Het begrip en de acceptatie van hoe het is brengt je niet in beweging, maar zorgt voor emotionele stilstand.

Met Com-Passie,
Chungmei Cheng

HSP Coaching & Rebirthing 
www.orchidoflife.nl

Voor meer verbinding, innerlijke vrijheid, meer jezelf,
Boek de introductiesessie, voor meer info klik hier.

Bestel het eboek Ben ik boos? Dan mag dat! hier.

Foto via Unsplash @calebwoods

Van uitgebluste naar energieke manager in 6 stappen

Ben je het zat om rondjes te blijven lopen in de gedachtenmolen en snak je naar helderheid en energie? Deze gevoelens zijn dichterbij dan je denkt.  Grenzen stellen  Zit je achter je laptop en sta je op het punt om een stapel documenten weg te werken? Tien...

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op! 

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op!  Deze workshop is voor HSPers die worstelen met hun energieniveau. We gaan aan de slag met energiemanagement door de balans op te maken. Wat kost jou energie en wat geeft jou energie? Deel je verhalen,...

Miracle monday Mornings

Mijn intentie met de Miracle Monday Mornings is om om hoogsensitieve ondernemers te begeleiden naar het ontvangen van kleine en grote wonderen. Wat ik onder wonderen versta zijn ervaringen die worden getekend door moeiteloosheid. Het gebeurt en je denkt ‘wat een...