Een grote uitdaging voor hoogsensitieve personen is om hun sensitiviteit volledig te omarmen. Om die hele gevoelige persoon te zijn wanneer het gaat om (plotselinge) harde geluiden, intense geuren, teveel mensen bij elkaar, een mengeling van opgepikte gevoelens, fel licht en oog voor details. Natuurlijk zijn we niet in elke situatie 100% onszelf. We passen ons aan, we willen ergens bij horen of aansluiting voelen. We willen kunnen functioneren in een bepaalde setting. Dat gaat goed zolang we op onszelf passen; 100% HSP Zelfzorg, weten wat je dient te communiceren en doen om niet over de grenzen te gaan.

Maar soms stoppen we met functioneren, omdat de omgeving te overweldigend is geweest voor een te lange tijd. Dit ligt aan diverse factoren. Eén ervan is dat we onze grenzen niet voelen. Wanneer we de grenzen niet voelen, kunnen we ze niet communiceren. Een terugval vindt plaats in de vorm van vermoeidheid of ziek worden. De symptomen kunnen wijzen op een verkoudheid, maar de oorzaak kan emotioneel van aard zijn. Hoe komt het dat we onze grenzen niet voelen? Ervaringen die we opdoen in relatie tot onze ouders, broers, zussen, familieleden, docenten en vrienden kunnen keihard binnenkomen: ‘Schiet op met je taak. Iedereen heeft het al af. Je bent traag’, ‘Je doet altijd moeilijk, het hoeft niet zo precies’ en ‘Er is niks aan de hand, stop met huilen’.

Deze negatief getinte ervaringen veranderen ons. Deze hardheid kan in onszelf genesteld zitten op een manier dat het ons denken, handelen en voelen in de weg kan zitten.

Hoe geslotener we worden en minder gaan voelen, terwijl we juist die hoogsensitieve personen zijn, dan is er iets mis. De lusteloosheid sluipt erin en je breekt je hoofd over de volgende gedachten: Is dit het? Hoe kom ik van deze automatische piloot af? Ik raak niet meer opgeladen. Levensingrijpende gebeurtenissen kunnen deze gedachten ontsteken, maar het kan ook heel geleidelijk en geniepig verlopen. Zonder dat je het in de gaten hebt, leef je op deze automatische piloot of van ‘high naar high’. Totdat het echt niet meer gaat, omdat we onszelf niet meer voelen. 

Een van de voornaamste interventies die ik tijdens het begeleiden toepas is het plaatsen van de opmerking ‘Geef jezelf toestemming om te voelen’. In deze gevallen gaat het om het ontvangen van hevige emoties zoals verdriet, angst en woede. In de stoel, op de mat of staand in een oefening. We komen op dit punt terecht wanneer we op dagelijkse basis onze werkelijke gevoelens negeren, verbergen of parkeren. 

We denken dat we gevoelens kunnen negeren, verbergen of parkeren, maar dat is niet zo. Het lichaam ontvangt elke vibratie, hoort elke zinspeling, ziet de non-verbale communicatie en bovenal, voelt datgene wat niet goed voelt. Wanneer we onszelf toestemming geven om op dagelijkse basis sensitief te zijn, om te voelen, dan voorkomen we hiermee dat het lichaam gaat schreeuwen. Van de fysieke pijn. Laten we allereerst teruggaan naar de basis:

Geef eens antwoord op de volgende vragen:

1. Omschrijf jezelf als de hoogsensitieve persoon die je bent (zintuigen, voeding, emoties, creativiteit, communicatie, werk etc.)

2. Waar sta je voor? Of anders gezegd: waar sta je voor op?

3. Voor welke ervaringen leef je?

De antwoorden op bovenstaande vragen geven richting aan hoe jij wilt interacteren met de wereld om je heen. Naast richting biedt het ook helderheid over hoe gevoelig je bent. Het realiseren van positieve ontwikkelingen in het leven doen we vanuit de hoogsensitieve personen die we zijn.

Wil je ervaren wat een introductiesessie jou oplevert? Maak een afspraak.
Start het Coachingstraject Transformeer Jouw Leven. Voor meer informatie, klik hier.

👋 Hallo, mijn naam is Chungmei Cheng. Ik begeleid hoogsensitieve personen op weg naar hun innerlijke Jaguar, natuurlijk zelfvertrouwen en intuïtie: www.orchidoflife.nl 

🍀 Het is mijn missie om informatie te delen over HSP, emotionele en spirituele ontwikkeling, creativiteit en ondernemerschap.

💗 Laten we samenwerken om een vitaal & inspirerend leven te creëren.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *