Wat zijn de symptomen wanneer angst jou in de greep heeft? 7 Herkenningspunten

door | mei 17, 2023 | HSP Coaching & Rebirthing, Traumawerk | 0 Reacties

Wat zijn de symptomen wanneer angst jou in de greep heeft? 7 Herkenningspunten 

Main Life Events zoals geboorte, overlijden, burn out, trouwen/ samenwonen, scheiding, emigratie/verhuizing, nieuwe baan, ontslagen worden of een zelfverkozen carrièreswitch en conflicten in de familiesfeer kunnen angst vrijmaken in het systeem; in hoofd, hart en lichaam. In dit artikel lees je over 7 herkenningspunten wanneer angst jou in de greep heeft. 

Wandelend hoofd
Je bent voortdurend aan het piekeren en je hebt het gevoel dat je een wandelend hoofd bent. Je ervaart weinig tot geen contact met de rest van je lichaam. Ook als je ervoor kiest om te gaan wandelen om in beweging te blijven is de ervaring dat je met je hoofd wandelt in plaats van de ervaring jouw onderlichaam te bewonen. De geest staat voortdurend aan. 

Paniekaanvallen
Je schiet makkelijk in de paniek wanneer je getuige bent van gebeurtenissen of interacteert met personen die jou in jouw wond raken, in jouw trauma’s raken. Trauma’s die gevoelens en gedachten in jou hebben geplant zoals ‘ik verdien het niet’, ‘ik kan dit niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ en varianten hierop. De kans is het hoogst dat dit in de familiesfeer plaatsvindt, maar het kan net zo goed een collega of je partner zijn die een opmerking plaatst die bij jou in het verkeerde keelgat schiet.

Rusteloosheid
Je ervaart rusteloosheid in je lijf van top tot teen. Dit zorgt ervoor dat jouw aandachtsspanne heel kort is. Het lukt je niet om je in alle rust te focussen op een taak dat veel concentratie van je vergt. Je gaat van hot naar her, maakt niks af en begint overal aan. Het vrijkomen van angst in het systeem leidt naar een verhoogde staat van spanning in het lichaam, geest en het hart. Je merkt dat deze spanning een gevoel van onveiligheid veroorzaakt en leidend is in het maken van ongezonde keuzes. 

Verslavende middelen 
Deze rusteloosheid is zeer onprettig. Met de mentale ruimte waar je over beschikt stel je vast dat je je rusteloos voelt, maar het ontbreekt je aan de innerlijke kracht om te kiezen voor wat goed voor je is. De onhoudbare spanning leidt naar het gebruik van verslavende middelen zoals alcohol, sigaretten of kalmeringspillen. Hiermee bestrijdt je de spanning aan de oppervlakte voor een tijdsduur die altijd te kort is. 

In actie komen
Je komt niet in actie. Je wilt heel graag in actie komen, maar het lukt niet. Je zit vast. Je blijft de hele tijd op één plek wanneer het aankomt op werk en relaties. In deze komt de innerlijke criticus vaak ook boven tafel. Zelfveroordeling en zelfhaat gooien roet in het eten, terwijl je op verschillende manieren wél in actie komt. Het innerlijk conflict ontstaat omdat je vindt dat je bepaalde dingen moet doen, terwijl je er eigenlijk niet toe in staat bent. 

Boos op jezelf 
Ondertussen word je ook nog eens boos op jezelf, omdat je vindt dat je te weinig doet om vooruit te komen. Je irriteert je aan waar je nu bent. In je hoofd speelt zich het volgende riedeltje continu af: hoe ik mij voel en waar ik nu ben qua werk en relaties is niet te wijten aan anderen, ik ben de enige die hier verantwoordelijk voor is. Voor een groot deel is dit waar, alleen het innerlijk kind is het hier niet mee eens. 

Angst dat in het lichaam en de geest vrijkomt in deze proporties is te herleiden naar jeugdtrauma’s. Het innerlijk kind is niet verantwoordelijk voor het omgaan met angst, boosheid, verdriet en de situaties die voortvloeien uit deze emoties. Deze had de juiste emotionele begeleiding nodig, zodat je in het volwassen leven over de tools zou beschikken om met het leven om te gaan. 

Dood willen 
En als laatste kun je geteisterd worden door de zeer pijnlijke gedachte dat je niet meer wilt leven. Dat je een einde wilt maken aan je leven, omdat je het nu gewoon niet meer ziet zitten. Je voelt jezelf niet meer, je bent ontbonden geraakt van je ware zelf die je je nog wel ergens kunt herinneren als de lichte, vrolijke enthousiaste zelf die zin heeft in het leven, maar dat voel je nu niet. Willen we echt dood of vertelt deze gedachte dat je de hoeveel angst in jouw lichaam niet meer trekt?

In mijn coaching & rebirthing praktijk voor hoogsensitieve personen pas ik diverse technieken toe waaronder mentale ruimte psychologie, ademtherapie en somatic experiencing om de spanning in jouw lichaam te verlagen, om uit deze alerte staat van zijn te komen, zodat je vanuit ontspanning en vertrouwen in jezelf kunt leven. 

Met Com-Passie,
Chungmei Cheng

HSP Coaching & Rebirthing
www.orchidoflife.nl

Voor meer verbinding, innerlijke vrijheid, meer jezelf,
Boek de introductiesessie, klik hier voor meer informatie.

Van uitgebluste naar energieke manager in 6 stappen

Ben je het zat om rondjes te blijven lopen in de gedachtenmolen en snak je naar helderheid en energie? Deze gevoelens zijn dichterbij dan je denkt.  Grenzen stellen  Zit je achter je laptop en sta je op het punt om een stapel documenten weg te werken? Tien...

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op! 

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op!  Deze workshop is voor HSPers die worstelen met hun energieniveau. We gaan aan de slag met energiemanagement door de balans op te maken. Wat kost jou energie en wat geeft jou energie? Deel je verhalen,...

Miracle monday Mornings

Mijn intentie met de Miracle Monday Mornings is om om hoogsensitieve ondernemers te begeleiden naar het ontvangen van kleine en grote wonderen. Wat ik onder wonderen versta zijn ervaringen die worden getekend door moeiteloosheid. Het gebeurt en je denkt ‘wat een...