Het hebben van paniekaanvallen is een signaal van het lichaam om een pas op de plaats te nemen. Laten we naar de oorzaak van het ontstaan van deze paniekaanvallen gaan in plaats van door te leven alsof er niks aan de hand is. In dit artikel lees je meer over hoe we met paniekaanvallen omgaan en wat de oorzaken kunnen zijn. In dit laatste ligt tevens de sleutel tot het terugbrengen van de rust in je lichaam en geest.
Er is een grote tendens om paniekaanvallen te verbergen. We voelen lichamelijk iets opkomen en proberen uit alle macht een plek te vinden waar we de hartkloppingen, het angstzweet en trillende benen kunnen opvangen. Of je nu een puber bent die een toets aan het maken is en tegen een tikkende ‘tijdbom’ werkt, in paniek schiet en het heel lastig vindt om door de docent op te worden gevangen waar leerlingen bij zijn of een werknemer die het benauwd krijgt tijdens een vergadering, met een excuus wegloopt om een andere ruimte in te sluipen om vervolgens door de benen te zakken. Deze heimelijke paniekaanvallen vinden plaats vanwege:
schaamte over hoe zwak we zijn;
angst voor beschadiging van jouw imago;
zelfbeeld wordt aan wankelen gebracht;
oogkleppen die we niet af willen zetten;
ontkenning van problemen oftewel ontwikkelingspunten.
Paniekaanvallen vangen we meestal alleen op, omdat we ons ervoor schamen. Het is een zwakte en we willen zo snel mogelijk weer op normale wijze door. Ook bestaat de angst voor dat het imago beschadigt, wij zijn namelijk die twee sterke schouders waar anderen op leunen en we zijn het type personen die in staat zijn om grote verantwoordelijkheden te dragen. Een scheurtje in dit imago heeft misschien wel verstrekkende gevolgen. Hoe anderen ons zien is van invloed op hoe we over onszelf denken en hoe wij onszelf zien bepaalt hoe we in de wereld staan. Het werkt beide kanten op.
Om te moeten reflecteren op ons zelfbeeld, omdat er paniekaanvallen voorbij komen? Liever niet. Door er niet over te willen nadenken of reflecteren kom je in de fase van ontkenning terecht. Wat valt er te ontkennen? Dat er ontwikkelingspunten zijn die aandacht behoeven? Dat we ook maar mens zijn en tegen (innerlijke) conflicten aanlopen? Wat ook meespeelt is dat we een ander er niet mee willen of kunnen belasten.
Met deze levenshouding is de kans groot dat je te lang rondloopt met te veel stress. De emmer is vol, maar door de kieren en gaten loopt spanning weg, maar de deksel blijft erop.
Terugbrengen van de balans
Het blijft vaak niet bij één paniekaanval. Er kan een tijd overheen gaan, omdat een paniekaanval de alarmbellen doet afslaan. We pakken meer slaap, eten gezonder, bewegen meer en laten alcohol staan. Dit kan enige tijd goed gaan, maar ondertussen blijven een aantal factoren aanwezig, zoals: een hoge werkdruk, hoge verwachtingen, ambitieuze werkhouding en (beperkende en belemmerende) communicatie. Aan deze factoren willen we in eerste instantie niet sleutelen, want daarmee komt het hoge woord eruit: de stress slaat om mijn oren en ik weet niet wat ik ermee aan moet. Nee, in dit stadium lossen we het zelf wel op.
Medische hulp vinden
Juist omdat de paniekaanvallen voornamelijk op fysiek niveau worden ervaren maken we ons zorgen over wat er mis kan zijn met het lichaam. Hebben we iets onder de leden? In veel gevallen kan het zijn dat we al zo lang met mentale, emotionele en fysieke stress rondlopen dat er daadwerkelijk iets fysieks aan de hand is. Denk aan een schouder euvel, migraine, onderrugpijn, pcos (onder vrouwen), een tennisarm, rsi en darmproblemen. Wanneer de medische diagnoses zijn gedaan, de medicijnen zijn genomen en de adviezen opgevolgd en enige tijd later is er weer onrust in de tent, dan breekt de tijd aan om van koers te veranderen.
Een nieuwe koers uitzetten
Wanneer de onrust in het lijf en de geest aanhoudt worden we ‘gedwongen’ om een nieuwe koers uit te zetten. In dit stadium klopt iemand bij mij aan voor begeleiding. Deze koers leidt tot nieuwe inzichten over ons zelfbeeld, denkpatronen en gedragingen. Het is behoorlijk lastig om ‘problemen’ oftewel ontwikkelingspunten onder ogen te komen. De oorzaak van het hebben van paniekaanvallen ligt verstrengeld in een combinatie van factoren die al enige tijd actief zijn:
- Een hoge werkdruk en arbeidsethos;
- Hoge verwachtingen van jezelf en dat anderen hoge verwachtingen hebben van jou of verwachtingen waar je niet aan wilt of kunt voldoen;
- Het niet voelen van de eigen grenzen;
- Niet durven opkomen voor jezelf;
- Geen ‘nee’ durven zeggen;
- Jouw behoeften en verlangens parkeren of niet kennen;
- Leven naar opgelegde routines, door jezelf of door anderen;
- Je ware emoties niet meer willen tonen door nare ervaringen;
- Hoge fysieke spanning in het lichaam.
Ben je benieuwd naar wat er achter jouw paniekaanvallen zit? Weet je dit al, maar wil je ervaren hoe je sterker in je vel kan komen te zitten? Niet alleen op mentaal en emotioneel vlak, maar ook op fysiek vlak? Boek de introductiesessie en deel je verhaal.
Lees ook: Omarm woede en ontdek jouw innerlijke kracht
Podcast Jouw Stem, aflevering 58: Begeleiding bij een paniekaanval