Wanneer de angst voor woede afneemt. 6 Inzichten!
De angst voor woede wordt vaak pas tastbaar wanneer we erkennen dat er woede in ons systeem huist. Dat die regelmatige irritaties en frustraties in relatie tot een dierbare of wie dan ook, ergens vandaan komt. Dat het projecties zijn van onmacht, van verdriet dat zijn oorsprong vindt in de relatie met een ouder. In de fase waarin we niet weten dat we diep van binnen boos zijn, is de emotie angst in het leven leidend.
Angst uit zich op vele manieren. Pas wanneer we in actie komen om deze angsten onder de loep te nemen, wordt de onderdrukte woede hoorbaar (in verhaal, in woorden) en zichtbaar (fysiek, in het lichaam).
Wanneer we bang zijn voor woede uit dit zich in het dagelijks leven op verschillende manieren:
je niet uitspreken;
conflictvermijdend gedrag;
niks nieuws durven ondernemen;
niet om kunnen gaan met reacties vanuit woede;
niet jezelf kunnen zijn;
controledrang.
Lees ook: Bang voor woede? 6 Herkenningspunten
Vanaf het moment dat we beginnen te delen over wat ons dwars zit, krijgen we meer inzicht in wat we werkelijk voelen en wat we, wanneer het op woede aankomt, verborgen houden onder sluiers van angst. Het delen in woord haalt de harde kantjes van angst en woede eraf, maar het transformatieve werk vindt plaats op gevoelsniveau. Er zijn meerdere methoden en technieken om in kaart te brengen hoe woede en angst een plek innemen en hoe deze in beweging te brengen en te vervangen door positieve gevoelens. Hier zal ik later uitgebreid op ingaan, maar eerst wil ik voor jou op een rijtje zetten wat het je oplevert wanneer de angst voor woede afneemt.
In verbinding blijven
Eén van de vruchten die je zult plukken wanneer de angst voor woede afneemt, is dat de welbekende irritaties en boosheid richting de ouder in kwestie afneemt. Dit kun je ook merken richting een vriend(in) of collega op wie je de angst projecteerde. Dit bevordert het type contact dat je nog wel wilt hebben met deze personen.
Acceptatie van het niet weten
Een cliënt deelde het volgende: “Ik kan veel beter in het nu zijn en accepteren wat er is in plaats van dat mijn hoofd aan de haal gaat met het ‘niet weten’. Wanneer ik bijvoorbeeld op stap ga, wil ik zo snel mogelijk naar huis, zodat ik niet meer hoef te stressen en niet meer bezig hoef te zijn met zorgen maken om anderen. Het zo snel mogelijk naar huis willen speelt niet meer en ik heb geen last van al die gedachten.
Leren kennen van jouw grenzen
Je wordt er steeds beter in om jouw grenzen eerder in het proces aan te geven. Het liefst voordat je grenzen worden overschreden, maar als het stellen van grenzen nieuw is, is het handig om te blijven oefenen. We leren het niet van de één op de andere dag. Oefening baart kunst, je bereikt de fase waarin je met gemak “nee” zegt, jouw grenzen aangeeft en voor jezelf opkomt met oefening, geduld en zelfacceptatie.
Een kalme geest
De angst voor woede creëert een bepaalde alertheid. Je geest bereid zich voor op mogelijke doemscenario’s. Je bent gewend een situatie te bekijken vanuit verschillende invalshoeken en hoe je in deze situaties het beste kan handelen. Wanneer de angst afneemt, ontstaat er een kalmere geest. De acceptatie van het niet weten draagt ook zeker bij aan een kalmere geest. Je kunt veel beter in verbinding blijven met positieve gedachten zoals: ‘ik doe wat ik kan’, ‘we maken fouten en hier leren we van’ en ‘alles op zijn tijd’.
Innerlijke kracht
Angst zorgt voor stilstand, we houden vast aan dat wat niet meer is. Hierdoor zijn we niet in verbinding met onze potentie, met wat we in deze wereld kunnen neerzetten vanuit ons liefdevolle en krachtige zelf. Wanneer we de angst voor woede van de ander aangaan, gaan we ook de angst voor woede aan die in onszelf huist. Beide paden leiden naar de ervaring van innerlijke kracht. Je leert achter het stuur van jouw leven te staan op alle levensgebieden.
In beweging zijn
Wat ik terug kreeg van een cliënt: “Als de angst de overhand krijgt, ontstaat er een sneeuwbaleffect van gedachten. Deze gedachten tonen dat ik geen vertrouwen heb in anderen en ik niet kan genieten van wat ik aan het doen ben. Het valt mij op dat ik niet meer bezig ben met toekomstige zaken. Hierdoor heb ik minder gedachten. Daarnaast ervaar ik meer vertrouwen in mezelf én in de ander. Ook kan ik me meer focussen op wat ik wil ontplooien.” Het laatste wat ze eraan toevoegde is waar we naartoe werken: in beweging zijn vanuit vertrouwen en verbinding met jezelf.
Hartelijke groeten,
Chungmei Cheng
HSP Coaching & Rebirthing
www.orchidoflife.nl
Voor meer verbinding, innerlijke vrijheid, meer jezelf,
Boek de introductiesessie, voor meer info klik hier.
Lees ook: Woede: win je eigenwaarde terug