In deze EnergyTalk duiken we diep in de complexe werelden van identiteit, cultuur en familie met Nila Roustayar. Nila werkt als GZ-Psycholoog in de interculturele GGZ, EMDR-therapeut en schematherapeut.
Ze heeft door haar culturele achtergrond en familiegeschiedenis een bijzondere connectie met de LHBTQ I+-doelgroep. Dit verhaal begint bij haar broer, die transgender is, en de reis die ze samen hebben afgelegd naar wederzijds begrip en acceptatie. Nila komt oorspronkelijk uit Afghanistan en is op haar twaalfde naar Nederland gekomen met haar ouders, die politieke vluchtelingen waren. Opgegroeid in een beschermde, maar liefdevolle familie, heeft ze van dichtbij meegemaakt hoe complex genderidentiteit kan zijn.
“Mijn broer doorliep een ingrijpend proces van zelfontdekking. Jarenlang verborg hij zijn ware identiteit, bang voor afwijzing en de mogelijke consequenties binnen onze familie. Als oudste zus zag ik hoe hij worstelde met zijn gevoelens, hoe hij zich aanpaste aan de heteronormatieve verwachtingen om maar niet op te vallen. Het moment dat hij uit de kast kwam, was niet zomaar een coming-out. Het was een proces van jaren van innerlijke strijd. Eerst vertelde hij dat hij op vrouwen viel, later onthulde hij geleidelijk zijn genderidentiteit. Hij identificeerde zich als non-binair, om vervolgens te erkennen dat hij zich echt als man voelde, gevangen in een lichaam dat niet bij hem paste.
Zijn angsten waren schrijnend. Hij had gedachten aan zelfmoord, voelde zich eenzaam en was bang dat onze familie hem zou verstoten. De verzamelde trauma’s en de druk van de collectivistische cultuur waarin we zijn opgegroeid, maakten zijn reis extra complex. Mijn rol was die van bondgenoot. Ik hielp hem strategisch te navigeren door de familiedynamiek. Samen kozen we welke familieleden we zouden benaderen, hoe we hen zouden voorbereiden op zijn verhaal. Ik ging gesprekken aan, legde uit wat zijn voornaamwoorden waren, wat zijn genderidentiteit inhield.
Het proces was niet makkelijk. Mijn moeder was aanvankelijk in paniek, bang voor publieke vernedering en uitsluiting. Mijn vader had tijd nodig om te wennen. Maar uiteindelijk werd een cruciale grens getrokken door mijn vader: “Zolang ik leef, mag niemand iets verkeerds zeggen over de keuzes van mijn kinderen.” Wat volgde was een periode van rouw en acceptatie. Ik moest afscheid nemen van het zusje dat ik dacht te kennen. We konden geen oorbelletjes meer delen, geen kleren meer uitwisselen. Maar tegelijkertijd groeide er een diepere verbinding, gebaseerd op wederzijds respect en onvoorwaardelijke liefde.
Mijn professionele werk als gz-psycholoog en EMDR-therapeut is sterk beïnvloed door deze persoonlijke ervaring. Ik richt me specifiek op biculturele LHBTQI+-personen, vluchtelingen en asielzoekers, omdat ik de unieke uitdagingen ken die zij tegenkomen. We leven in een maatschappij die nog steeds worstelt met binair denken over gender. Het is een systeem dat mensen dwingt in hokjes, dat geen ruimte laat voor de diversiteit van menselijke identiteit. Mijn broer is nu gelukkig, heeft een eigen gezin, werkt, en is volledig geaccepteerd door onze familie.
Maar zijn reis herinnert ons eraan hoeveel moed het kost om jezelf te zijn. Het gaat niet alleen om acceptatie van anderen, maar ook om zelfacceptatie. Over durven zijn wie je werkelijk bent, voorbij de angst, voorbij de verwachtingen.”
Met Com-Passie,
Chungmei Cheng
HSP Coach & Somatisch therapeut
www.orchidoflife.nl