Wat betekent het om echt van jezelf te houden? Hoe zorg je goed voor jezelf? In een openhartig gesprek met Alexandra Keuning, natuur- en dierenfotografe en therapeutisch coach in opleiding, duiken we dieper in deze essentiële thema’s van zelfliefde en zelfzorg.
De essentie van zelfliefde
Zelfliefde begint bij het vermogen om jezelf te behandelen zoals je een dierbare vriend of familielid zou behandelen. Het gaat om het ontwikkelen van een innerlijke stem die ondersteunend en motiverend is, in plaats van kritisch en veroordelend. Alexandra deelt: “We zijn heel vaak heel hard voor onszelf. We stellen onszelf doelen die we moeten bereiken. En als het dan niet goed gaat, dan hebben we dat stemmetje in ons hoofd die meteen zegt ‘zie je dat wel, je kan het niet’.”
Het is opvallend hoe we deze harde woorden nooit tegen een vriend of familielid zouden zeggen, maar wel tegen onszelf.
De weg naar zelfcompassie
Het ontwikkelen van zelfcompassie is vergelijkbaar met het trainen van spieren in de sportschool – het vraagt oefening en toewijding. “Je moet het oefenen. Je moet het jezelf toestaan,” legt Alexandra uit. Door het werken met coaches, het volgen van opleidingen en het onderzoeken van persoonlijke triggers, ontstaat er steeds meer ruimte voor zelfcompassie.
Leren stoppen en loslaten
Een belangrijk aspect van zelfliefde is het herkennen wanneer je moet stoppen. Alexandra beschrijft haar eigen transformatie: “In het verleden zou ik in zo’n situatie, als iets niet ging zoals ik wil, enorm gefrustreerd geweest zijn. Maar ik zou doorzetten en doorzetten, totdat ik eigenlijk in een volledige stressstaat terechtgekomen was.”
Nu heeft ze geleerd om tegen zichzelf te zeggen: “Oké, het werkt nu niet. Het is even genoeg.” Deze vaardigheid om los te laten komt voort uit ervaring – *de oplossingen komen vaak vanzelf wanneer we de ruimte creëren om ze te zien*.
Zelfzorg vanuit zelfkennis
Zelfzorg gaat verder dan alleen een warm bad of een dagje spa. Het begint bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn: “Als je heel goed jezelf leert kennen, dan is het namelijk ook veel makkelijker om goed voor jezelf te zorgen,” aldus Alexandra. Deze diepere vorm van zelfzorg vraagt om:
– Zelfreflectie en het voelen wat er aanwezig is in je gevoelssysteem
– Het herkennen van je persoonlijke triggers en emotionele patronen
– Het begrijpen waarom bepaald gedrag zich voordoet
– Het leren kiezen welke vorm van zelfzorg op welk moment helpend is
Het accepteren van alle delen
Een fascinerend inzicht uit ons gesprek is het belang van het accepteren van alle delen van onszelf. We hebben verschillende aspecten in onze persoonlijkheid – een speels deel, een zelfverzekerd deel, een onzeker deel, en ja, ook delen die we misschien liever niet zien.
Het echte werk zit in het leren accepteren van alles wat er in je speelt en leeft. Dit proces vraagt tijd, geduld en – opnieuw – zelfcompassie.
De reis van persoonlijke groei
Het ontwikkelen van zelfliefde en het vormgeven van goede zelfzorg is een doorlopend proces. Het vraagt moed om jezelf onder ogen te komen, inclusief de pijnpunten die je tegenkomt. Maar zoals Alexandra benadrukt: “Het is niet makkelijk, het is hard werken, het is een proces, maar het is het zo waard.”
Laat dit een uitnodiging zijn om met nieuwsgierigheid en openheid naar jezelf te kijken, en om steeds opnieuw te oefenen met het tonen van compassie voor alle delen van wie je bent.
Wil je begeleiding bij het ervaren van zelf-acceptatie? Wil je leren stoppen en loslaten en gaan voor wat je nodig hebt? Boek de introductiesessie.
Hartelijke groet,
Chungmei
✨ Ik begeleid hoogsensitieve personen naar hun Innerlijke Jaguar, Natuurlijk zelfvertrouwen en Intuïtie: www.orchidoflife.nl
🌿 Het is mijn missie om getalenteerde HSPers van trauma te bevrijden.
💎 Laten we samenwerken om een vitaal & inspirerend leven te creëren.