Ben je herstellende van een burn-out of gewoon iemand die merkbaar veel energie kwijtraakt aan sociale contacten? Dan herken je vast dat gevoel: je wilt graag afspreken met vrienden en familie, maar tegelijkertijd ben je bang dat het je te veel energie kost.
Recent sprak ik een dame die hier precies tegenaan liep. Twee jaar geleden raakte ze burn-out en hoewel ze haar leven weer had opgepakt, merkte ze dat haar energieniveau nog steeds wankel was. De prangende vraag die ze me stelde was: “Hoe kan ik sociaal zijn én energie overhouden?”
In dit artikel deel ik drie waardevolle inzichten die je direct kunt toepassen om je sociale leven op een gezonde manier vorm te geven.
- Wees eerlijk over je energie en spreek een tijdsbestek af
Het klinkt misschien als een grote stap, maar het is absoluut de moeite waard: wees open over hoe je je voelt. Je kunt gewoon tegen je vriend of vriendin zeggen dat je wat vermoeid bent, maar heel graag wilt afspreken. Maak het nog concreter door een duidelijk tijdsbestek voor te stellen.
Begin met voor jezelf na te gaan hoeveel tijd je aan het samenzijn wilt en kunt besteden. Als je weet dat je bijvoorbeeld anderhalf uur aankan, bespreek dit dan vooraf. Het geeft rust en duidelijkheid als je weet wanneer je weer naar huis gaat. Natuurlijk is het heerlijk om spontaan een hele middag met iemand door te brengen omdat het zo gezellig is. Maar juist als je je energie moet bewaken, is het belangrijk om hier bewuste keuzes in te maken.
- Kies bewust je ontmoetingsplek
De locatie waar je afspreekt heeft een enorme invloed op hoe je de quality time met je gesprekspartner beleeft. Recent ervaarde ik dit zelf nog tijdens een afspraak met een goede vriendin in de Markthal in Rotterdam. De plek zelf is prachtig, maar door verschillende onprettige ervaringen met de bediening in verschillende cafés merkten we hoe belangrijk een fijne omgeving is.
Wees daarom niet bang om aan te geven wat voor jou prettig is. Misschien prefereer je een rustige plek waar de muziek wat zachter staat, of spreek je liever buiten af. Het maakt een wereld van verschil als de omgeving geen energie vreet maar juist bijdraagt aan een ontspannen gesprek.
- Plan hersteltijd tussen sociale afspraken
Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste: geef jezelf een dag vrij tussen sociale afspraken. Stel dat je vrijdagavond uit eten gaat met vrienden, gun jezelf dan de zaterdag om bij te komen van de werkweek. Je kunt die dag gebruiken om te lanterfanten en andere dingen te doen die je opladen.
Ook als je op zondag een afspraak hebt en maandag weer moet werken, is het belangrijk om na die afspraak nog wat uren voor jezelf te hebben. Deze bewuste planning geeft je de ruimte om op te laden en weer helemaal jezelf te kunnen zijn bij een volgende ontmoeting.
Deze drie tips zijn eenvoudig toe te passen in je dagelijks leven. Door ze te integreren in je sociale planning, kun je hoogsensitief én sociaal zijn, volop genieten van je contacten én energie overhouden. Het vraagt wat oefening en misschien even wat lef om je grenzen aan te geven, maar het is het absoluut waard.
Hoe ga jij om met je energie in sociale situaties? Welke strategieën help jou om je batterij opgeladen te houden?
Vind je het lastig om trouw te blijven aan jouw behoeften en wensen? Wil je meer “nee” zeggen tegen anderen en “ja” tegen jezelf? Boek de introductiesessie.
Hartelijke groet,
Chungmei
✨ Ik begeleid hoogsensitieve personen naar hun Innerlijke Jaguar, Natuurlijk zelfvertrouwen en Intuïtie: www.orchidoflife.nl
🌿 Het is mijn missie om getalenteerde HSPers van trauma te bevrijden.
💎 Laten we samenwerken om een vitaal & inspirerend leven te creëren.