Van uitgebluste naar energieke manager in 6 stappen

door | mei 2, 2024 | HSP Coaching & Rebirthing | 0 Reacties

Ben je het zat om rondjes te blijven lopen in de gedachtenmolen en snak je naar helderheid en energie? Deze gevoelens zijn dichterbij dan je denkt. 

Grenzen stellen 

Zit je achter je laptop en sta je op het punt om een stapel documenten weg te werken? Tien minuten verstrijken en je proeft de concentratie die je nodig hebt om te werken. Het volgende moment wordt er een beroep op je gedaan via een belletje, de ping van een mail of een collega die aan je bureau staat. Je wordt van de ene vraag naar de andere geslingerd en aan het einde van de werkdag kijk je nog steeds tegen dezelfde stapel aan. 

Werk aan het stellen van jouw grenzen; aan het afbakenen van jouw werktijd en de tijd om anderen op weg te helpen. Zodra je jouw grenzen kent en weet te communiceren beschik je over vaardigheden die ertoe leiden dat medewerkers jouw grenzen leren kennen en zullen gaan respecteren. 

Kiezen 

Het is een kunst om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden. Je bent gewend om beslissingen aan de lopende band te nemen. Te hoppen van project naar project. Wanneer het lastiger wordt om keuzes te maken is dit een indicatie dat je overwerkt bent. Dat het werk en de werkdruk te hoog is geworden. Het is erin geslopen. 

Leer te kiezen met gemak door van je hoofd naar je lichaam te zakken. Door stress kan denken doorschieten in overdenken. Door het ervaren van rust in je lichaam voel je wat de juiste keuze is in samenwerking met jouw kennis en kunde. 

Faalangst 

Richting de buitenwereld sta je stevig. Er is geen vuiltje in de lucht. Jouw binnenwereld is een chaos. Jij weet wel beter. Je werkt keihard om te verbergen dat je ‘s nachts meerdere malen wakker wordt door het werk. Met je to-do lijstje op het nachtkastje en nachtmerries waarin je achter de feiten aanloopt. 

Wat houdt zich schuil achter faalangst? Achter het harde werken? Wat verberg je voor jezelf? Ervaar waar de angst om te falen vandaan komt. Niet door erover na te denken en erover te praten, maar door naar de signalen van jouw lichaam te luisteren. 

Emoties: o.a. woede 

Je kunt mensen leiden door uit te gaan van het ergste of vanuit wat er mogelijk is. Het hebben van angsten leidt naar controlegedrag en wantrouwen. Kostbare energie lekt hierdoor weg. De energie zit namelijk in nadenken hoe je ‘in controle’ kunt blijven en uiten van wantrouwen. Deze angsten gaan samen met onderdrukte woede. Deze woede kan zich vertalen naar explosieve woede. Wil je dat medewerkers hun werk goed doen doordat ze bang voor je zijn of doordat ze voelen dat je hen vertrouwt met hun kennis en kunde? 

‘De verkregen inzichten over waar mijn woede vandaan komt en hoe ik deze kon kanaliseren, creëerden een boel ruimte. Mijn angsten verminderden en ik begon in mezelf te vertrouwen en hierdoor ook in anderen.’ 

Perfectionisme 

Je bent gedreven, nauwgezet en getalenteerd. Je kijkt verder dan wat er van je wordt gevraagd. Wat je van jezelf verwacht, verwacht je ook van anderen, maar ze kunnen je niet bijbenen. Je wordt gezien als perfectionistisch. Dat vind je zelf eigenlijk ook wel. Je bent de eerste met kritiek oftewel constructieve feedback in jouw beleving. Maar je kunt het op een andere wijze leren communiceren. Zodat de medewerkers niet het gevoel krijgen dat ze het fout hebben gedaan, dat ze tekortschieten in jouw ogen. 

Vanaf wanneer ben je je ergens aan gaan meten? Hoe ontstond deze meetlat? Leer tevreden te zijn met wat er is in plaats van wat je nog kunt behalen. 

Energiemanagement 

Na het opstaan wrijf je nog eens in je ogen. Wakker worden doe je met koffie. ‘s Avonds heb je geen puf meer om te sporten. Op dagelijkse basis lekt een boel energie weg. Al bij de gedachte aan wat er in de komende dagen op de agenda staat, ontsnapt er een gaap en een diepe zucht. Je weet dat het anders kan, dat het anders moet, maar je zit vast in deze belemmerende gedachten-, gedrags- en gevoel patronen. 

Energiemanagement begint bij wie je bent en hoe jouw constitutie is. Waar laait je hart en je geest van op? Waar zit de motivatie die je nu niet voelt? De energie zal weer gaan stromen wanneer je kiest voor wat jou energie geeft. In relatie tot taken, activiteiten, mensen, voeding, bewegen en sociale interactie. 

HSP Coaching & Somatische therapie 

Met inzet van integratieve coaching & somatische therapie werken we aan een positieve mindset en communicatie. Jouw klachten, wensen en doelen staan centraal. Leer te kiezen met gemak, vanuit verbinding, motivatie en vertrouwen. 

Voor meer informatie over dit zakelijke coachingstraject, klik hier.

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op! 

Workshop HSP & Energiemanagement: maak de balans op!  Deze workshop is voor HSPers die worstelen met hun energieniveau. We gaan aan de slag met energiemanagement door de balans op te maken. Wat kost jou energie en wat geeft jou energie? Deel je verhalen,...

Miracle monday Mornings

Mijn intentie met de Miracle Monday Mornings is om om hoogsensitieve ondernemers te begeleiden naar het ontvangen van kleine en grote wonderen. Wat ik onder wonderen versta zijn ervaringen die worden getekend door moeiteloosheid. Het gebeurt en je denkt ‘wat een...

Intuïtie, ik voel, hoor en zie je

Mijn intentie met de Miracle Monday Mornings is om hoogsensitieve ondernemers te begeleiden naar het ontvangen van kleine en grote wonderen. Wat ik onder wonderen versta zijn ervaringen die worden getekend door moeiteloosheid. Het gebeurt en je denkt ‘wat een toeval’....