Als coach en somatisch therapeut voor hoogsensitieve personen pas ik verschillende technieken toe om cliënten te helpen hun kracht te hervinden. Een van deze technieken is het Sociaal Panorama dat valt onder mentale ruimte psychologie, een vernieuwend paradigma in de psychologie die prachtige transformaties mogelijk maakt.
Wat is mentale ruimte psychologie?
Mentale ruimte psychologie gaat uit van een belangrijk principe: elk gevoel en elke gedachte die je hebt, heeft een plek in de ruimte om je heen. Door de locatie van een gevoel of een persoon tot wie je een bepaald gevoel hebt te verplaatsen in deze ruimte, kun je een transformatie teweegbrengen. Dit heeft direct effect op hoe je je voelt:
- Een gevoel van angst kan anders ervaren worden
- Irritatie jegens een persoon kan veranderen
- De communicatie met anderen kan vergemakkelijkt worden
Een voorbeeld uit de praktijk
Ik werkte met een cliënt die frustratie ervoer in een werksituatie. Door een oefening vanuit de mentale ruimte psychologie te doorlopen, ontwikkelde dit gevoel zich tot een punt van rust. De cliënt kwam tot het inzicht: “We zijn gelijkwaardig aan elkaar en we hebben hetzelfde doel voor ogen, want we werken in dezelfde organisatie.”
Deze oefening hielp de cliënt te ontdekken wat er nodig was om constructief samen te werken:
- Je eigen welzijn durven vooropstellen
- Je grenzen durven communiceren
- Verbaal aangeven wat wel en niet mogelijk is
- Bijvoorbeeld zeggen: “Op dit moment heb ik hier een stapel werk liggen dat voorrang heeft, maar om drie of vier uur kan ik kijken wat ik voor jou kan betekenen”
Als het na meerdere keren niet doordringt, is het belangrijk om je grens te blijven aangeven. Deze grens is essentieel voor jezelf, anders blijft zowel de binnenkomende communicatie als wat je moet oplossen een beroep op je doen.
De kracht van dit paradigma
Het doorlopen van zo’n oefening geeft iemand nieuwe handvatten om zichzelf krachtig neer te zetten. Je voelt je weer in je kracht gezet in plaats van gevangen in een patroon dat door anderen of jezelf wordt gecreëerd. Het helpt je loskomen van het gevoel dat je niet ‘nee’ kunt zeggen uit angst om verkeerd begrepen te worden.
Door deze techniek kun je terugkeren naar je eigen kracht en duidelijk communiceren wat je nodig hebt om je werk optimaal te kunnen doen binnen de beschikbare tijd.
Ben je benieuwd wat het Sociaal Panorama jou kan opleveren? Boek de introductiesessie.
Hartelijke groet,
Chungmei
Lees ook:
Het Sociaal Panorama: Een Nieuwe Blik op Onbewust Sociaal Gedrag