Trauma ontstaat wanneer je in een situatie bent waar iets of iemand over jouw grenzen gaat. Jouw lichaam was op dat moment niet in staat om in actie te komen. Er ontstaat machteloosheid en hopeloosheid. De energie die niet kon worden gereguleerd komt in het lichaam vast te zitten. Dit veroorzaakt gevoelens van onveiligheid, onrust en neerslachtigheid en leidt naar het ervaren van belemmerende overtuigingen.
De vrijgekomen klachten kun je ervaren op psychisch, emotioneel en fysiek vlak. Denk aan: laag concentratievermogen, piekeren, vergeetachtigheid, twijfelen, geëmotioneerd zijn, kort lontje, slapeloosheid, moe zijn, stramme spieren, vermoeide ogen, geen prikkels meer kunnen verdragen en hoofdpijn. Zo zijn er nog meer mogelijke klachten.
Wanneer deze klachten voor een langere periode aanhouden, heviger worden of dat het klachtenpalet wordt uitgebreid kan dit duiden op overspannenheid, burnout of dat er trauma’s naar de oppervlakte zijn gekomen. Hiernaast kunnen main life events zoals echtscheiding, overlijden, verhuizing/emigratie, geboorte, ontslag naar nieuw werk trauma’s triggeren en openbaren.
Trauma in je vroege jeugd door bijvoorbeeld; emotionele verwaarlozing, (seksueel) misbruik, agressie, ziekenhuis opname, chronische pijn of een ongeluk kan op latere leeftijd op verschillende manieren tot uiting komen. Psychisch en emotioneel kun je last hebben van depressie, perfectionisme, (faal)angsten, verslavingen en een gebrek aan zelfvertrouwen. Fysiek kan het leiden naar chronische ziektes zoals fibromyalgie, moeheid en bijvoorbeeld een auto-immuunziekte.
Met inzet van diverse coaching technieken, mentale ruimte psychologie en somatic experiencing wordt je in staat gesteld om trauma’s te verwerken en nieuwe perspectieven te creëren.
Sociaal Panorama
Het sociaal panorama omvat een aantal instrumenten voor psychotherapie en coaching, om relaties te analyseren en te verbeten. Het idee erachter is, dat mensen in een onbewust functionerend driedimensionaal landschap leven, waarin ze zichzelf en de anderen een plek hebben gegeven.
De exacte locatie waarop men deze sociale beelden projecteert bepaalt de aard en kwaliteit van de betreffende relaties. De zo ontstane 3-D kaart van sociale werkelijkheid beslist uiteindelijk over de plaats die men in de samenleving in kan nemen.
Problemen met intieme relaties, zelfvertrouwen, conflicten, macht, families, teams en organisaties kunnen worden opgelost met de technieken van dit sociaal panorama model.
Of in meer detail:
Wij zijn nou eenmaal sociale wezens en daarom is onze beleving boordevol met mensen. Om als mens succesvol tussen de anderen te kunnen navigeren, hebben we een kaart van de mensheid nodig, die ons vertelt wie de anderen zijn en hoe we daartussen passen.
Enerzijds leren we de unieke kenmerken van anderen te onderscheiden, zodat we ze als individu kunnen herkennen. Anderzijds moeten we de relaties die we met de mensen om ons heen hebben, op de een of andere manier vastleggen. De vraag waar het sociaal panorama model een antwoord op geeft is: Hoe representeren we die intermenselijke relaties?
De grondlegger van het Sociaal Panorama is Lucas Derks. Voor meer informatie over deze methode, klik hier.
Somatic Experiencing
Somatic Experiencing (SE) is een psychosomatische methode voor het helen van trauma. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma). Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.
Waarom Somatic Experiencing?
Dr. Peter A. Levine, de grondlegger van SE, baseerde zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen.
Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen.
Voorbeelden hiervan zijn:
angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren, dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens, ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk.
Video over SE van de grondlegger Peter Levine:
Wat is rebirthing?
Binnen rebirthing oftewel ademtherapie wordt de verbonden ademhaling toegepast. Dit is een ademhalingstechniek die jou in staat stelt om op een diepere laag in verbinding te komen met je lichaam. Het bevrijdt je van blokkades in het lichaam door opgehoopte spanningen, pijn en trauma.
Naast de verbonden ademhaling, vallen ook coaching en energie management onder rebirthing. Hoewel deze laatste twee niet standaard worden gebruikt in de rebirthing wereld, zijn ze essentieel voor de uiteindelijke heling.
Het werkt. Rebirthing heeft als doel mensen helen voor een gezond en gelukkig leven. Dit doen we door onze trauma’s te verwerken. We leven met zelfverdedigings- en overcompensatiemechanismen om te overleven. Als kind hadden we deze nodig, maar nu als volwassene ervaren we deze mechanismen vooral als een last.
Rebirthing creëert de ruimte in het lichaam om negatieve gedachten en emoties te ontvangen en vrij te laten. Deze zitten gemarkeerd in onze cellen, in ons onderbewuste. We hebben onwaarheden over onszelf en het leven aangeleerd als waarheid. Als kind had dit zelfverdedigingsmechanisme een functie, maar nu als volwassene blokkeert het ons.
Gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik kan het niet’, ‘ik mag niet voelen’, maar ook andere negatieve gedachten zoals ‘ik moet hard werken’ zorgen voor blokkades op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Rebirthing als totaal pakket, inclusief coaching en energie management kunnen deze blokkades opheffen.
Voor wie is rebirthing?
Voor een ieder die:
- op geestelijk vlak last heeft van negatieve gedachten;
- zich geblokkeerd voelt door terugkerende heftige emoties zoals angst, woede en verdriet;
- iets voelt wat niet te duiden valt, maar het voelt wel zwaar, alsof je 10 kilo met je meedraagt;
- de verbinding met het lichaam niet meer voelt;
- last heeft van chronische fysieke klachten die geen medische oorzaak hebben;
- meer wil leven vanuit levensenergie, levenskracht en liefde.
Je adem zou licht en regelmatig moeten zijn, stromend als een beekje door het zand. ~ Thich Nhat Hanh