Het beeld dat we van onszelf hebben, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld bepaalt hoe we in het leven staan en hoe we ons verhouden tot de mensen om ons heen. Je kunt over jezelf denken dat je ongeduldig, onvoorzichtig en driftig bent. Of dat je traag, nauwgezet en integer bent. Je zelfbeeld kan ook worden gekenmerkt met zelfvertrouwen, daadkracht en sociaal zijn. Wat je over jezelf denkt, beïnvloedt de relaties die je hebt en zou je kunnen tegenhouden in het aangaan van relaties.

De beïnvloeding kan zowel positief als negatief zijn in jouw beleving, maar de ander kan hier heel anders over denken. Dit betekent dat het zelfbeeld van jou is en in jezelf ontstaat, jij hebt daar invloed op. Het kan zijn dat je twijfelt over de invloed die jij hier op hebt. Het ontstaan van een zelfbeeld heeft namelijk ook wortels in de opvoeding die je hebt genoten en de woorden die werden gebruikt om je te stimuleren, corrigeren of beperken.

Deze twijfel is enigszins gegrond, want het ontstaan van een negatief zelfbeeld is complex en de transformatie ervan, via onder andere de mentale of emotionele weg (therapie, coaching), kan een lange weg zijn met vallen en opstaan. Gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid kunnen naar de oppervlakte komen wat een voedingsbodem vormt voor negatieve gedachten als ‘het lukt niet, het gaat nooit lukken’ en ‘dit is te zwaar’.

Maar hoe zwaar het ook is, jij hebt er wel degelijk invloed op.

Naast het bewandelen van mentale en emotionele wegen om een positiever zelfbeeld te ervaren, is er ook een andere weg. De weg van het lichaam. Het zelfbeeld dat je hebt, bepaalt namelijk ook de fysieke houding. Wanneer het zelfbeeld gevormd wordt door negatieve gedachten en gevoelens creëert dit mentale, emotionele en fysieke stress. De verschillende soorten stress die je ervaart, stuurt je lichaam aan.

Ik heb het over de kleinste dagelijkse handelingen die je wellicht met meer spanning aanstuurt dan nodig is. Denk aan hoe je je handen om het stuur van de auto klemt en je jouw buik- en bilspieren aanspant tijdens het autorijden, hoe je werkend achter de laptop je ademhaling vasthoudt, omdat je ergens over nadenkt of dat je ademhaling niet diep genoeg richting je buik reikt, omdat je onder tijdsdruk staat. Tegenwoordig schrijven we niet meer zoveel met een pen in de hand, maar ook in deze, mocht je dit nog wel doen, zou het kunnen zijn dat je meer spieren inzet om de pen vast te houden dan nodig is.

Het krampachtig mobiliseren van onze lichaamsdelen is een gevolg van stress in geest en lichaam. Zoals Moshe Feldenkrais het verwoord: 

Wij spreken, bewegen, denken en voelen allemaal verschillend en dat doen we aan de hand van het beeld dat we in de loop der jaren van onszelf hebben opgebouwd. Willen we dat gedrag veranderen, dan zullen we het beeld van onszelf dat we met ons meedragen moeten veranderen.

Daarbij gaat het er natuurlijk om dat we de dynamiek van onze reacties wijzigen en niet alleen een bepaalde handeling door een andere vervangen. Voor zo’n verandering is niet alleen een verandering van ons zelfbeeld nodig, maar ook een verandering in de aard van onze motivaties en in de mobilisering van alle betrokken delen van ons lichaam.

Deze veranderingen zijn de oorzaak van de merkbare verschillen in de wijze waarop iedere mens dezelfde handelingen uitvoert, zoals de manier waarop hij schrijft en spreekt.

Naast het 1-op-1 begeleiden van cliënten bied ik nu ook de cursus Body Awareness aan. In deze cursus leer je mentale, emotionele en fysieke spanningen die je in het lichaam vasthoudt duurzaam los te laten door andere manieren van bewegen. We gaan aan de slag met diverse oefeningen uit ademwerk, somatic experiencing en feldenkrais om het lichaamsbewustzijn te vergroten.

Hierdoor zul je in staat zijn om jouw lichaam in het dagelijks leven te corrigeren waar nodig. Om een fysieke houding aan te nemen vanuit ontspanning in plaats van stress. Dit zal een positieve impact hebben op jouw zelfbeeld. Klik hier voor meer informatie & meld je aan. Heb je nog vragen? Ik hoor het graag. 

Met Com-Passie,
Chungmei

Lees ook: Ik klem mijn enkels om de stoelpoten

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *